Παύλος Νομικός

Παύλος Νομικός 
Καθηγητής Γεωτεχνολογίας - Βραχομηχανικής, Διευθυντής Εργαστηρίου Τεχνολογίας Διάνοιξης Σηράγγων,
Σχολή Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών,
Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου



Ο Παύλος Νομικός είναι Καθηγητής της Σχολής Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών του ΕΜΠ, με γνωστικό αντικείμενο «Γεωτεχνολογία με έμφαση στη Μηχανική Πετρωμάτων» και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Διάνοιξης Σηράγγων. Είναι επίσης Διευθυντής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σχεδιασμός και Κατασκευή Υπογείων Έργων». Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εστιάζονται στη θεωρητική, εργαστηριακή και εφαρμοσμένη βραχομηχανική, στις αναλυτικές και αριθμητικές μεθόδους στη γεωτεχνική μηχανική, στη διάνοιξη, την ανάλυση ευστάθειας και στα μέτρα υποστήριξης σηράγγων και υπογείων έργων, καθώς και στην πυροπροστασία μόνιμης επένδυσης σηράγγων. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό εργασιών σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, και είναι κριτής στα σημαντικότερα διεθνή επιστημονικά περιοδικά της περιοχής εξειδίκευσης. Πρόσφατα, εργασία του σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό έλαβε βραβείο της «Ακαδημίας Αθηνών» έτους 2020 στην Τάξη των Θετικών Επιστημών.

Ειδική Ομιλία

Προς μία ρεαλιστική μοντελοποίηση της μηχανικής συμπεριφοράς της βραχομάζας


Παύλος Νομικός
, Καθηγητής Γεωτεχνολογίας - Βραχομηχανικής, Διευθυντής Εργαστηρίου Τεχνολογίας Διάνοιξης Σηράγγων, Σχολή Μεταλλειολόγων – Μεταλλουργών Μηχανικών, Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Η κατανόηση της μηχανικής συμπεριφοράς της βραχομάζας είναι πρωταρχικής σημασίας για τη γεωτεχνική μηχανική και τις γεωεπιστήμες, έχοντας εφαρμογές που εκτείνονται από την εξόρυξη ορυκτών πρώτων υλών και την κατασκευή τεχνικών έργων, μέχρι την πρόβλεψη και τον μετριασμό των συνεπειών των φυσικών καταστροφών. Η βραχομάζα χαρακτηρίζεται από πολύπλοκα φαινόμενα μηχανικής συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της ψαθυρής ή αποσκληρυνόμενης συμπεριφοράς και θραύσης του άρρηκτου πετρώματος, της αλληλεπίδρασης άρρηκτου πετρώματος και ασυνεχειών, καθώς και την αλληλεπίδραση με το υπόγειο νερό. Στην παρούσα ομιλία αναδεικνύονται οι ιδιαίτεροι χαρακτήρες και η εν γένει πολυπλοκότητα της μοντελοποίησης της απόκρισης της βραχομάζας. Τονίζεται η σημασία εκτέλεσης προηγμένων εργαστηριακών δοκιμών για τον χαρακτηρισμό της συμπεριφοράς και την επιβεβαίωση κατάλληλων καταστατικών μοντέλων του άρρηκτου πετρώματος. Περιγράφεται η τριαξονική δοκιμή πολλαπλών σταδίων για τον προσδιορισμό των παραμέτρων αντοχής του άρρηκτου πετρώματος, καθώς και οι τεχνικές μέτρησης πλήρους πεδίου για την παρακολούθηση των παραμορφώσεων του πετρώματος και της θραύσης του σε πραγματικό χρόνο. Αναφέρονται οι νεότερες εξελίξεις στις μεθόδους εξ αποστάσεως καταγραφής του τεκτονισμού της βραχομάζας για τον προσδιορισμό της γεωμετρίας του δικτύου των ασυνεχειών της. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις τεχνικές μοντελοποίησης της βραχομάζας με αριθμητικές μεθόδους, και ειδικότερα στις μεθόδους Διακριτών Στοιχείων (DEM) και Πεπερασμένων-Διακριτών Στοιχείων (FEM-DEM), παρουσιάζοντας παραδείγματα εφαρμογής τους στην πράξη, αλλά και τις προοπτικές συστηματικής εφαρμογής τους στον γεωτεχνικό σχεδιασμό.