Γιώργος Μπελόκας

Γιώργος Μπελόκας 
Επίκουρος Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Εδαφομηχανικής,
Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής



Ο Γεώργιος Μπελόκας είναι Επίκουρος Καθηγητής Γεωτεχνικής Μηχανικής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Εδαφομηχανικής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΠΑΔΑ και Γενικός Γραμματέας της ΕΕΕΕΓΜ. Είναι Πολιτικός Μηχανικός, ΕΜΠ, έχει MSc in Soil Mechanics, Imperial College, και είναι διδάκτωρ του Τομέα Γεωτεχνικής, Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ.
Η έρευνά του και το δημοσιευμένο του έργο περιλαμβάνουν καταστατική προσομοίωση – μηχανική συμπεριφορά αργίλων και στερεοποίηση, αριθμητικές και πιθανοτικές αναλύσεις, κατολισθήσεις, μέθοδοι ανάλυσης κατά EC7 και αναταξιμότητα γεωτεχνικών έργων. Έχει διατελέσει προσκεκλημένος ομιλητής σε διεθνή συνέδρια, ημερίδες και πανεπιστήμια.
Συμμετέχει στις επιτροπές ΕΛΟΤ TE67: Ευρωκώδικες, και CEN/TC250/SC7: Eurocode 7 – TG B2 – Geotechnical Examples για την κρίση και έλεγχο των κειμένων της 2ης γενιάς Ευρωκωδίκων, καθώς και στην επιτροπή ΕΛΟΤ/ΤΕ 78: Ειδικά Γεωτεχνικά Θέματα για την κρίση των Ευρωπαϊκών Προτύπων Δοκιμών Γεωτεχνικής Μηχανικής. Από το 2010 είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΕΕΕΓΜ, εθνικός εκπρόσωπός της σε διάφορες τεχνικές επιτροπές της ISSMGE, ενώ από το 2023 συμμετέχει στην ERTC10: Evaluation of Eurocode 7 της ISSMGE.
Έχει 25 έτη επαγγελματικής εμπειρίας κατά  την οποία έχει εργαστεί σε γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες έργων υποδομής και αποκατάστασης κατολισθήσεων, στην εκτέλεση εργαστηριακών δοκιμών εδαφομηχανικής και σύνταξη αντίστοιχων προτύπων σύμφωνα με το ISO 17025 και έχει παράσχει υπηρεσία συμβούλου στην EIB.

Ειδική Ομιλία

Ευρωκώδικας 7 – 2η Γενιά: Αλλαγές και Προκλήσεις στην Ανάλυση και στο Σχεδιασμό Γεωτεχνικών Έργων


Γιώργος Μπελόκας
, Επίκουρος Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Εδαφομηχανικής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Η 2η γενιά Δομικών Ευρωκωδίκων πρόκειται να τεθεί σε οριστική εφαρμογή το 2028. Τα νέα κανονιστικά κείμενα έχουν διευρυμένο αντικείμενο και είναι εκτενώς αναδιαμορφωμένα, ώστε να ενισχυθεί η διευκόλυνση της χρήσης τους, να εναρμονιστούν τα επί μέρους κείμενα και να καλυφθούν σύγχρονες ανάγκες σχεδιασμού.
Ο νέος ΕΝ 1997 διαιρείται σε τρία μέρη, τα ΕΝ 1997-1 Γενικοί Κανόνες, EN 1997-2 Έρευνα Εδάφουςκαι EN 1997-3 Γεωτεχνικές Κατασκευές και εναρμονίζεται με τον ΕΝ 1990 Βάσεις Σχεδιασμού. Στις σημαντικές αλλαγές του ΕΝ 1997-1 περιλαμβάνονται οι νέες Geotechnical Complexity Class και Geotechnical Class για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας που απαιτείται από τον ΕΝ 1990, η εφαρμογή της αντιπροσωπευτικής τιμής των παραμέτρων εναρμονισμένη με τον ΕΝ 1990, ο αναθεωρημένος καθορισμός του επιπέδου ασφάλειας μέσω των συντελεστών ασφαλείας και των Category Classes, η εφαρμογή των υπόγειων πιέσεων πόρων σχεδιασμού και η νέα περιγραφή της ULS που περιλαμβάνει και τις αριθμητικές μεθόδους. Στον EN1997-2 διευρύνεται το αντικείμενο από τη γεωτεχνική έρευνα στον καθορισμό του γεωτεχνικού προσομοιώματος σχεδιασμού και στον EN 1997-3 διευρύνεται το γεωτεχνικό αντικείμενο κατά 6 γεωτεχνικές κατασκευές και αναδομούνται πλήρως οι κατασκευές της 1ης γενιάς. Σημαντική προσθήκη αποτελούν οι νέες παράγραφοι σε όλα τα μέρη του ΕΝ 1997 για τα βραχώδη υλικά. Επιπρόσθετα, ο νέος ΕΝ 1990 περιλαμβάνει και το γεωτεχνικό σχεδιασμό, σε αντίθεση με την 1η γενιά, ενώ  θέτει τις βάσεις για την ανάλυση αξιοπιστίας και την ανθεκτικότητα των κατασκευών.
Στην ειδική ομιλία θα παρουσιαστούν η διεύρυνση του αντικειμένου και σημαντικές αλλαγές στον ΕΝ 1997, η εναρμόνιση και αλληλεπίδρασή του με τον ΕΝ 1990 και η επίδραση αυτών στην ανάλυση και σχεδιασμό, ώστε να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη αξιοπιστία των γεωτεχνικών έργων.