// Αρχή

Σε συνέχεια της επιτυχημένης διοργάνωση της διαδικτυακής εκδήλωσης «Η άσκηση είναι φάρμακο», και κατόπιν της έντονης ζήτησης και ενδιαφέροντος πολλών εκ των συμμετεχόντων να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο των ομιλιών, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας σας ενημερώσουμε πως οι ομιλίες είναι πλέον διαθέσιμες για On-demand παρακολούθηση για όλους του εγγεγραμμένους συμμετέχοντες.


Ομιλητές

«Άσκηση & Υγεία: Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον»

Γιάννης Κουτεντάκης
Ομότιμος Καθηγητής & Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου «Η Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς»

Περίληψη παρουσίασης:
Η σχέση μεταξύ Άσκησης και Υγείας είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Προσωπικότητες που ανέδειξαν την εν λόγω σχέση ήταν ο Ινδός Susruta, ο πρώτος ιατρός που συμπεριέλαβε τη σωματική άσκηση σε προγράμματα πρόληψης/θεραπείας ασθενειών, ο Ιπποκράτης ο οποίος ήταν ο πρώτος που συνταγογράφησε την άσκηση, καθώς και ο Γαληνός που με το «Ού πάσα κίνησις εστί γυμνάσιον αλλά η σφοδροτέρα μόνον» υπέδειξε την σημασία της έντασης/δόσης που πρέπει να έχει η άσκηση για βέλτιστα αποτελέσματα. Με δεδομένο ότι, αφενός, η σωματική άσκηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη τόσο με την υγεία όσο και με την ίδια την φύση του ανθρώπου, και, αφετέρου, η πλειοψηφία των σημερινών Ελλήνων χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή σωματική δραστηριότητα, γίνεται αντιληπτό ότι η πρόταση «Η Άσκηση είναι Φάρμακο» προσλαμβάνει ιδιαίτερη βαρύτητα για το παρόν και το μέλλον της χώρας.
Video παρουσίασης:

«Θεραπευτική Άσκηση ως Συμπληρωματική Θεραπεία στην Ιατρική»

Μιχάλης Κουτσιλιέρης
Καθηγητής Ιατρικής, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας & Άσκησης στην Ιατρική (ΙΕΦΑΙ), Επίτιμος Πρόεδρος του Exercise is Medicine-Greece & Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Περίληψη παρουσίασης:
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιφέρει μια κατακόρυφη άνοδο του αριθμού των ατόμων που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως είναι η υπέρταση, το μεταβολικό σύνδρομο, σακχαρώδης διαβήτης, οστεοπόρωση, νοητική έκπτωση, κατάθλιψη (αντιδραστική και ενδογενή), καρκίνος, κτλ. Είναι φανερό ότι από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση των χρόνιων νόσων κάποιοι μπορεί να αλλάξουν ενώ άλλοι όχι. Οι παράγοντες DNA (γενετικό υλικό) και ηλικία δεν αλλάζουν. Όμως η καθιστική ζωή, η διατροφή, το κάπνισμα και εν γένει ο τρόπος ζωής μπορούν. Σήμερα κατανοούμε σε μοριακό επίπεδο τις επιγενετικές ευεργετικές επιδράσεις της μηχανικής φόρτισης σε γενετικό και κυτταρικό επίπεδο, αποκτώντας τη δυνατότητα ερμηνείας όχι μόνο επιδημιολογικά αλλά και μηχανιστικά των πολύπλευρων μηχανισμών δράσης της θεραπευτικής άσκησης. Στην ομιλία παρουσιάζονται οι νεότερες γνώσεις που εμπλέκουν τη σωματική δραστηριότητα ως θεραπευτική μέθοδο στην ιατρική, αλλα και την έλλειψη της ως παθοφυσιολογικό μηχανισμό στα χρόνια νοσήματα στον άνθρωπο.
Video παρουσίασης:

«Η Ιατρική του Τρόπου Ζωής (Lifestyle Medicine)»

Πόπη Καλαϊτζή
Ιατρός, Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Lifestyle and Culinary Medicine Certified

Περίληψη παρουσίασης:
Περίπου 40 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονταν σε Μη Μεταδοτικά Νοσήματα κάθε χρόνο παγκοσμίως. Σχετική έρευνα υποστηρίζει ότι η πλειονότητα αυτών μπορεί να προληφθεί με αλλαγές του τρόπου της ζωής. Σήμερα υπάρχει ένας νέος κλάδος της Ιατρικής, που για κάποιους θεωρείται μία νέα Ιατρική ειδικότητα, η Ιατρική του Τρόπου της ζωής (Lifestyle Medicine), που στοχεύει στις αιτίες των χρόνιων νοσημάτων μέσω evidence-based παρεμβάσεων στη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα, τον ύπνο, τις κοινωνικές σχέσεις, τη διαχείριση του stress, τη χρήση καπνού, αλκοόλ και άλλων ουσιών. Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται διαρκώς, όχι όμως και τα χρόνια που ζει κανείς χωρίς νοσήματα ή αναπηρία, τα συστήματα υγείας παγκοσμίως φαίνεται ότι σε λίγα χρόνια θα δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο δυσβάσταχτο κόστος των χρονίων νοσημάτων. Ενδεχομένως λύση στο παραπάνω πρόβλημα μπορεί να δώσει-μεταξύ άλλων- η νέα αυτή ειδικότητα, η Ιατρική του τρόπου της Ζωής.
Video παρουσίασης: