10.30 - 12.30 |
Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης
Συντονίστρια: |
Τέσσυ Κατσάμπα,
Η Τέσσυ Τζαβάρα Κατσάμπα εξελέγη πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Αξιολόγησης για το έτος 2019. Έχει τιμηθεί με διάκριση από τον Διεθνή Εταιρικό Σύνδεσμο Αξιολόγησης για τη προσφορά της στη δημιουργία ενός παγκόσμιου συνδέσμου οργανισμών αξιολόγησης. Eίναι ιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας EnCompass LLC που εδρεύει στη Washington D.C. και απασχολεί πάνω από 100 στελέχη με ειδίκευση σε θέματα σχεδιασμού, αξιολόγησης και οργανωτικής ανάπτυξης εταιρειών και διεθνών οργανισμών. Το 2018 η εταιρεία της περιελήφθη στη λίστα των 100 καλύτερων εργασιακών χώρων στη περιοχή της Washington από την Washington Post.
Η κυρία Κατσάμπα είναι κάτοχος πτυχίου Bachelor από το Κολλέγιο Wooster και Master’s σε Δημόσια Διοίκηση από το πανεπιστήμιο Harvard. Μιλάει ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, και συνεννοείται στα Ισπανικά.
______________________________
Εκτελεστική Διευθύντρια της εταιρείας Encompass LLC & Εταίρος της ΑμΚΕ ΠΑΜΕΜΜΑΖΙ
|
10.30-10.50 |
«Η σημασία της επικοινωνίας και του συντονισμού της διεπιστημονικής ομάδας στην εποχή της εξατομικευμένης θεραπείας του καρκίνου»
|
Ομιλητής: |
Γεώργιος Τσιούλιας,
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Πήγα γυμνάσιο στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή.
Τελείωσα την Ιατρική Αθηνών το 1982.Υπηρέτησα την Ελληνικη Αεροπορία σαν έφεδρος ανθυποσμηναγός για δύο χρόνια.
Με υποτροφία της Ιαπωνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανα βιοιατρικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο της Ιαπωνίας από όπου και πήρα και το διδακτορικο μου.
Μετά από πρόσκληση συνέχισα την έρευνά μου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κορνέλ και στο Πανεπιστήμιο Ρόκφέλλερ.
Εκπαιδεύτηκα στην ειδικότητα της χειρουργικής στην Ιατρική Σχολη του Πανεπιστημίου Κορνέλ.
Μετεκπαιδεύτηκα στη χειρουργική ογκολογία στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο John Wayne στο Λος Άντζελες.
Απο το 2001 μέχρι το 2010 ήμουν επίκουρος καθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Mount Sinai και απο το 2011 είμαι αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή της Νέας Ιερσέης και διευθυντής χειρουργικής στο Νοσοκομείο Βετεράνων της Νέας Ιερσέης.
Το ερευνητικό και συγγραφικό μου έργο με πάνω απο 100 άρθρα, κεφάλαια βιβλίων και ανακοινώσεις, επικεντρώνεται στην έγκαιρη διάγνωση, στην ανοσολογία και στη χημειοπροφύλαξη του καρκίνου.
Είμαι μέλος πολλών επιστημονικών και επαγγελματικών οργανώσεων, μεταξύ άλλων, του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών, της Αμερικανικής Εταιρείας Έρευνας Καρκίνου, του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Διετέλεσα πρόεδρος του Παγκόσμιας Ελληνικής ΒιοΙατρικής Εταιρείας 2010-2011, πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου της Νέας Υόρκης 2009-10 και κατά την διάρκεια της θητείας μου έγινε η αδελφοποίηση με την Ελληνική Κυτταρολογική Εταιρεία.
Χειρουργός Ογκολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής, Ιατρική Σχολή Rutgers, Νέα Ιερσέη, ΗΠΑ
Περίληψη Ομιλίας
Ο καρκίνος αποτελεί μία από τις πιό συχνές διαγνώσεις στις ανεπτυγμένες χώρες και μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ιατρικής και της δημόσιας υγείας.
Η συνεχιζόμενη πρόοδος στη βασική έρευνα και στις κλινικές μελέτες έχουν βοηθήσει στην δημιουργία νέων αντιλήψεων σχετικά με τη βιολογία του καρκίνου και πρωτοποριακών θεραπειών που δίνουν ελπίδα για ίαση, για παράταση ζωής και για βελτίωση της ποιότητας ζωής σε εκατομμύρια καρκινοπαθείς σε όλο τον κόσμο.
Οι ευχάριστες αυτές εξελίξεις εκτός από την δημιουργία θεραπευτικών επιλογών, δημιουργούν καί προκλήσεις για ταχεία και ακριβή ανάλυση δεδομένων, διεργασία επιλογών, λήψη αποφάσεων για την καταλληλότερη θεραπεία ή συνδυασμό θεραπειών και παρακολούθηση των ασθενών μέσα από βελτιωμένους τρόπους επικοινωνίας και συντονισμού των ενεργειών της διεπιστημονικής ομάδας.
Στη νέα εποχή της εξατομικευμένης αντιμετώπισης του καρκίνου, όπου ο συνδυασμός διαφορετικών τύπων θεραπειών, όπως η χειρουργική θεραπεία, η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία, η ανοσοθεραπεία, η γονιδιακή θεραπεία, είναι ο κανόνας, είναι απαραίτητη η άμεση καί απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων που συνεργάζονται για την εκπόνηση της καταλληλότερης αγωγής.
Στην βελτιωμένη επικοινωνία και τον συντονισμό αποφάσεων συμβάλλουν πολλοί παράγοντες που έχουν μελετηθεί καί σταδιακά έχουν ενσωματωθεί στη σύγχρονη αντίληψη της προσέγγισης της διεπιστημονικής ομάδας για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων.
Πρώτα είναι η έννοια της ομάδας, που έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την έννοια του γιατρού σαν μονάδας που δρα μεμονομένα καί αυτόνομα. Γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων εξειδικευμένοι στον καρκίνο, ακολουθώντας ευρέως αποδεκτές κατευθυντήριες γραμμές από εθνικές ή διεθνείς αντικαρκινικές εταιρείες, συνεργάζονται στενά σε επίπεδο ομάδας για την εκπόνηση της θεραπευτικής αγωγής και την ομαλή εκτέλεση της κατά τα διαφορα στάδια. Για την συνεργασία της διεπιστημονικής ομάδας πολύ χρήσιμες είναι και οι τακτικές συνεδριάσεις των ογκολογικών επιτροπών σε κάθε νοσοκομείο.
Η καταλληλότητα και αποτελεσματικότητα της προκριθείσας αγωγής, καθώς και η ομαλή εφαρμογή της μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά όρια περνάει από ποιοτικό έλεγχο τόσο του νοσοκομείου όσο καί μεγάλων ανεξάρτητων οργανισμών επιφορτισμένων με τέτοια καθήκοντα.
Σημαντική συμβολή επίσης έχει καί η ευρύτατη εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλλου ασθενούς, όπου μπορούν να αποθηκευτούν με ασφάλεια, να επικαιροποιηθούν και να μελετηθούν με ευχέρεια όλες οι κλινικές πληροφορίες και τα αποτελέσματα διαγνωστικών εξετάσεων, από όλα τα μέλη της ομάδας και να γίνει γρήγορη ανταλλαγή απόψεων, σχετικά με νέα ευρήματα, ανταπόκριση στη θεραπεία, παρενέργειες διάφορων φαρμάκων, συνέχιση ή τροποποίηση της αγωγής κλπ. Πρόσβαση στον ηλεκτρονικό τους φάκελλο έχουν και οι ασθενείς, οι οποίοι έτσι ενημερώνονται και από μόνοι τους για την πορεία της υγείας τους και μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορούν να κάνουν διευκρινιστικές ερωτήσεις στους θεράποντες ιατρούς, συμμετέχοντας ενεργά στην όλη διαδικασία.
Λόγω της συχνά πολύπλοκης και μακροχρόνιας αγωγής που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του καρκίνου και στην οποία συμμετέχουν ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, έχει θεσπισθεί με επιτυχία καί ο θεσμός συντονιστή/συντονίστριας, με κύριο ρόλο να διευκολύνει τις επαφές μεταξύ ασθενούς καί μελών της διεπιστημονικής ομάδας, καθώς και μελών μεταξύ τους, να βοηθάει στην διεκπεραίωση εξετάσεων, να φροντίζει να γίνεται ομαλά η σταδιακή συνέχιση των διάφορων τύπων θεραπείας και να έχει εν γένει υποστηρικτικό ρόλο φροντίζοντας τις διάφορες ανάγκες του ασθενούς σχετικά με το καρκίνο. Η συμμετοχή συντονιστή/συντονίστριας στην διεπιστημονική ομάδα έχει βοηθήσει στο να βελτιωθεί η επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας, να μειωθούν τα λάθη και οι παραλείψεις, οι καθυστερήσεις σε εξετάσεις καί θεραπευτικές συνεδρίες και να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας καί ικανοποίησης που νοιώθουν οι ασθενείς και οι οικογένειές τους.
|
10.50-11.10 |
«Η ποιότητα ζωής πέρα από τα ιατρικά κριτήρια: Με ποιο τρόπο η ανάδειξη
των ψυχοκοινωνικών αναγκών συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής του
ασθενούς με καρκίνο;»
|
Ομιλητής: |
Γιάννης Ντίνος,
Σπούδασε ψυχολογία στην Ελλάδα και στη Γαλλία.
Ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας Παρισίων (Πανεπιστήμιο Σορβόννης- Παρίσι 5- Ρενέ Ντεκάρτ)
Εργάζεται στο Γ.Α.Ο.Ν.Α. «ο Άγιος Σάββας» από το 2003.
Είναι μέλος-εκπαιδευτής της γαλλικής Εταιρείας Σωματικής Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας καθώς επίσης και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου για την Υποστήριξη, την Εκπαίδευση και την Έρευνα στην Ψυχοκοινωνική Ογκολογία (ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο) της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Κλινικός Ψυχολόγος στο Γ.Α.Ο.Ν.Α. «ο Άγιος
Σάββας», Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου για την Υποστήριξη, την
Εκπαίδευση και την Έρευνα στην Ψυχοκοινωνική Ογκολογία (ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο)
της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Περίληψη Ομιλίας
Ο ασθενής που έρχεται αντιμέτωπος με μια απειλητική για τη ζωή του ασθένεια όπως είναι ο καρκίνος αντιμετωπίζει σε ψυχοκοινωνικό επίπεδο δύο βασικές ανατροπές: Η πρώτη αφορά στη σχέση του με το χρόνο, όπου πρωτοστατεί η επικαιρότητα, το εδώ και τώρα, που μοιάζει να αποκόπτει τον ασθενή τόσο από την ίδια του την ιστορία, το παρελθόν του, όσο και από την προβολή της ζωής του στο μέλλον, τις φιλοδοξίες του, τα σχέδια ζωής. Πρόκειται για ένα περιορισμό που βιώνεται τραυματικά, προκαλώντας αισθήματα φόβου και ανασφάλειας.
Η δεύτερη ανατροπή αφορά στη σχέση του με τους άλλους (γιατρούς, οικογένεια, φιλικό περιβάλλον) όπου προεξάρχει η εξάρτηση από τον άλλο σε βάρος – και μάλιστα πολλές φορές με δραματικό τρόπο - της ανεξαρτησίας του δημιουργώντας αισθήματα απαξίωσης της ζωής του, ανικανότητας, θυμού και πολλές φορές μοναξιάς.
Η αντιμετώπιση και η επεξεργασία των δύο αυτών βασικών ανατροπών στη διάρκεια της θεραπείας της ασθένειας όχι μόνο από τον ασθενή αλλά και από την οικογένειά του, την ιατρική ομάδα και τους νοσηλευτές, μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ποιότητα ζωής του ασθενούς.
|
Σχολιαστές: |
Ευνομία Αλεξοπούλου-Βραχνού,
Ευνομία Αλεξοπούλου-Βραχνού, Αναισθησιολόγος, Διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος και Ιατρείου Πόνου του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» - KHN. "Νίκος Κούρκουλος" και Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας – ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. Σπούδασε στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύθηκε στην Αναισθησιολογία. Μετεκπαιδεύτηκε στην Αλγολογία και την Παρηγορητική Φροντίδα.
Συμμετείχε σε 192 συνέδρια ημεδαπής & αλλοδαπής (παρακολούθηση – ανακοινώσεις – προεδρία – σχολιασμός), έχει διοργανώσει 7 εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέμα την Παρηγορητική Φροντίδα, έχει συγγράψει κεφάλαια σε 2 επιστημονικά βιβλία, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, 77 ανακοινώσεις-ομιλίες, 8 επιστημονικές εργασίες δημοσιευμένες.
Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της Ιατρικής Επιθεώρησης ΙΚΑ, του Clinical Updates της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας, της Εφημερίδας «Παρηγορητική Φροντίδα» της Ελληνικής Εταιρείας Παρηγορητικής και Συμπτωματικής Φροντίδας Καρκινοπαθών και μη Ασθενών (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.). Ήταν μέλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης και μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας και της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. Ήταν Πρόεδρος στο 11ο , 12ο , 14ο, 15ο, 16ο, 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Αγωγής (με διεθνή συμμετοχή). Μέλος EuLAP, EFIC, ESRA, WIP.
Αναισθησιολόγος, Διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος και Ιατρείου Πόνου του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» - KHN. "Νίκος Κούρκουλος" και Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας – ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α
Θεοδώρα Παππά, MSc, Νοσηλεύτρια, Προϊσταμένη Χειρουργικής
Κλινικής του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ.Ο.Ν.Κ.
«Άγιοι Ανάργυροι»
Θεοδώρα-Ειρήνη (Ντορίνα) Σιαλβέρα,
Η Δρ. Θεοδώρα – Ειρήνη Σιαλβέρα είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και έχει αποκτήσει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στον τομέα «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία και Διατροφή» στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Eίναι Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2013 και επιστημονική συνεργάτης του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, ως Mεταδιδακτορική Eρευνήτρια, με ερευνητικό αντικείμενο τη σχέση της διατροφής με την καρδιαγγειακή νόσο και τις συνοδές νόσους της, όπως, υπέρταση, υπερλιπιδαιμίες, σακχαρώδης διαβήτης και παχυσαρκία. Από το 2017 εργάζεται στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κ. Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι», ενώ είναι καλεσμένη ομιλήτρια σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2013 είχε εκλεγεί Ειδικός Γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων & Τύπου του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων–Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ), και από τον Οκτώβρη του 2016 είναι η Πρόεδρος του ΠΣΔΔ. Αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, ενώ το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια σε Ελληνικά και ξενόγλωσσα ακαδημαϊκά συγγράματα.
PhD, Κλινική
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Γ.Ο.Ν.Κ. «Άγιοι Ανάργυροι», Πρόεδρος
Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, Μεταδιδακτορική
Ερευνήτρια, ΓΠΑ Αθηνών |
|