Ανδρέας Λουκάτος

Γεννήθηκε το 1961. Πήγε σχολείο στο Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης, σπούδασε χημικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη διαχείριση περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Paris 12. Από το 1988 δραστηριοποιείται ως μελετητής και σύμβουλος περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σημερινή επαγγελματική κατάσταση

Από τον Σεπτέμβριο 2012 είναι Σύμβουλος Διοίκησης στην ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.
Έχει την ευθύνη της εποπτείας της Διεύθυνσης Λειτουργίας ΒΙ.ΠΕ. & Τεχνικών Έργων, καθώς επίσης και της Μονάδας Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης & Συμμόρφωσης και είναι μέλος της Επιτροπής Στρατηγικής και του Περιβαλλοντικού Συμβουλίου της εταιρείας.
Εκπροσωπεί την εταιρεία στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών & Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης & Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΕΠΑΝ), στον οποίο είναι Γραμματέας του ΔΣ, στο Συμβούλιο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΣΕΒ, καθώς επίσης και στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΔΕ).

Προηγούμενη επαγγελματική δραστηριότητα

Έχει συνεργαστεί, ως εμπειρογνώμονας και σύμβουλος, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενικές Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Περιφερειακής Ανάπτυξης) και με φορείς αρμόδιους για το περιβάλλον, καθώς επίσης και τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και σε Αίγυπτο, Αλβανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κύπρο, Μαρόκο, Ρουμανία, Σερβία και Τυνησία. Η δραστηριότητα του έχει καλύψει ζητήματα περιβαλλοντικού σχεδιασμού και εκτίμησης και αντιμετώπισης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στα θεματικά πεδία διαχείρισης αποβλήτων, διαχείρισης και προστασίας υδάτων, κλιματικής αλλαγής και αντιμετώπισης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Από τον Οκτώβριο 1997 έως τον Ιούνιο 2013 ήταν στέλεχος της μελετητικής εταιρείας ΕΠΕΜ ΑΕ, έχοντας διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος (2001 – 2004) και Πρόεδρος ΔΣ (2004 – 2012).

Άλλες δραστηριότητες

Από τον Μάρτιο 2013 μέχρι τον Φεβρουάριο 2017 ήταν επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών Ανακύκλωσης & Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΕΠΑΝ).

Από τον Νοέμβριο 2015 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ), εθνικού εκπροσώπου της ISWA (International Solid Waste Association).

Από τον Δεκέμβριο 2005 έως τον Δεκέμβριο 2013 υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών – Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ), εθνικού εκπροσώπου της EFCA (European Federation of Consulting Associations) και της FIDIC (Fédération International des Ingénieurs Consultants), διατελώντας Γενικός Γραμματέας (12/2007 – 12/2011) και Πρόεδρος (12/2011 – 12/2013) του Συνδέσμου.

Την περίοδο 2010 - 2012 υπήρξε μέλος του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και την περίοδο 2001 – 2004 μέλος του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ).